Narzędzia
Menu lewe
- Jesteś tutaj:
- Strona główna
- Informacje dla mieszkańców
- Aktualności
Pomidorowy zawrót głowy - poznaliśmy wyniki konkursów.
Za nami premierowa edycja Pomidorowego zawrotu głowy. W Centrum Kultury Spichlerz odbyło się wydarzenie podsumowujące konkursy na największego pomidora oraz na danie, którego kluczowym składnikiem był właśnie pomidor.
Konkurs zorganizowało Koło Gospodyń Wiejskich w Glinczu z przewodniczącą Natalią Sarach – Jagłą na czele.
- Bardzo dziękuję za wspólnie spędzony pomidorowy czas, dziękuję serdecznie wszystkim sponsorom za tak pozytywny odzew, chęć współpracy i wsparcie tego pomysłu. Dziękuję Marcie Komolubi Wyspa Frajdy za wprowadzanie moich pomysłów w życie, Pani Burmistrz Marioli Zmudzińskiej za objęcie patronatem, Kikkoman za wspaniały i smaczny pokaz, OKiS za przygotowanie sali i wsparcie techniczne. Dziękuję Jury, nie były to łatwe decyzje – mówi Natalia Sarach Jagła, przewodnicząca KGW Glincz.
W jury zasiedli Burmistrz Mariola Zmudzińska, Sołtys Glincza Izabela Małycha oraz kucharz Nikodem Sarach.
- Mieliśmy niemały problem ze wskazaniem zwycięzcy, bo poziom konkursu był bardzo wysoki. Dania były pyszne, przygotowane z dbałością i starannością o szczegóły. Gratuluję wszystkim uczestnikom, a także organizatorom za tak wspaniałą inicjatywę – mówi Burmistrz Mariola Zmudzińska.
W konkursie na potrawę pomidorową jury brało pod uwagę m.in. ogólny smak potrawy, harmonię składników i wykorzystanie pomidora jako głównego składnika. Oceniano również nowatorskie podejście do przygotowania potrawy, a także unikalność receptury.
Wyniki na potrawę pomidorową przedstawiają się następująco.
1. Pomidorowa Rapsodia, Urszula Szreder
2. Kiszone pomidory, Waleria Lubecka
3. Rogaliki z dżemem ze smażonych zielonych pomidorów, Aleksandra Jelińska
Wyróżnia otrzymały Karina Hara (Pomidorowe Red Curry), Elwira Kuźmińska (risotto pomidorowe i sok z pomidorów). Docenione zostały również dania Oliwii Zwierucho (penne z pieczonymi pomidorami i mascarpone), Maria Dejk (faszerowane pomidory), Elżbieta Mazur (sok pomidorowy), Zyta Formela (sos do spaghetti).
Zdecydowanie łatwiejszy w kontekście wskazania zwycięzcy był konkurs na największego (najcięższego) pomidora, gdzie kluczem była jego waga. Najcięższy zgłoszony pomidor ważył ponad 780 g i należał do Joanny Mielewczyk. Wyniki tego konkursu przedstawiają się następująco:
1. Pomidor o wadze 786 g, Joanna Mielewczyk
2. Pomidor o wadze 695 g, Lucyna Pakura i pomidor o wadze 690 g, Joanna Okrój
3. Pomidor o wadze 610 g, Anna Domaros
4. Pomidor o wadze 553 g, Aleksandra Jelińska
5. Pomidor o wadze 516 g, Bartosz Derkowski
6. Pomidor o wadze 507 g, Jadwiga Rybant
7. Pomidor o wadze 490 g, Mirosław Recłaf Glincz
Gratulujemy!