Narzędzia
Menu lewe
- Jesteś tutaj:
- Strona główna
- Informacje dla mieszkańców
- Aktualności
Barszcz Sosnowskiego
Informacja dla mieszkańców !
Burmistrz Gminy Żukowo przypomina:
jeżeli na terenie swojej działki zauważysz rosnącą roślinę barszcz Sosnowskiego, należy podjąć działania zmierzające do jej likwidacji oraz powiadomić tut. Urząd o miejscu występowania tej rośliny.
Barszcz Sosnowskiego to groźna dla ludzi roślina, która powoduje oparzenia skóry. Związki chemiczne zawarte w soku barszczu Sosnowskiego mogą wywoływać: nudności, wymioty, bóle głowy, zapalenie spojówek. W niektórych przypadkach może nawet spowodować śmierć osoby, która miała z nią kontakt.
To inwazyjny chwast należący do rodziny selerowatych. Można go pomylić z wyrośniętym koprem, ale jest od niego o wiele wyższy. Osiąga nawet cztery metry wysokości. Chwast ma zieloną bruzdowaną łodygę, która w dolnej części jest pokryta fioletowymi plamkami. Jego liście są duże i szerokie, o zaostrzonych końcówkach. Kwiaty zebrane w gęsty i duży baldach są białe. Barszcz Sosnowskiego można spotkać w miejscach nieużytkowanych przez człowieka, czyli głównie na odłogach, łąkach i przy drogach. Rośnie także wzdłuż brzegów rzek i jezior, na polach uprawnych, pastwiskach, w ogrodach i parkach.
Do Polski został sprowadzony z Kaukazu pod koniec lat 50 XX wieku. Wówczas rozpoczęto jego uprawę na wielką skalę. Miał służyć jako pasza dla bydła, jednak jego uprawy stosunkowo szybko zaprzestano.
Barszcz Sosnowskiego ma działanie toksyczne i alergizujące. Włoski na łodygach i liściach wydzielają parzącą substancję, która zawiera furanokumaryny. Te szkodliwe właściwości ujawniają się w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności powietrza. U zwierząt powoduje podrażnienie przewodu pokarmowego, biegunkę, nudności, krwotoki wewnętrzne. U ludzi - zapalenie skóry (fotodermatozę), powstawanie pęcherzy, zapalenie spojówek. Uczulenie skóry podobne jest do oparzenia, w wyniku którego powstają trudno gojące się rany.
Zwalczanie Barszczu Sosnowskiego
Metoda mechaniczna jest najprostszą metodą zwalczania rośliny. Najskuteczniejsze jest niszczenie roślin jednorocznych w okresie jesieni. Termin ten należy uznać za najlepszy, ponieważ w tym okresie najłatwiej jest rozpoznać gatunek po silnych, dorodnych rozetach. Niszczenie roślin może polegać na ręcznym ich usuwaniu (dłońmi w rękawicach) przy pomocy motyk bądź też specjalistycznego sprzętu.
Barszcz Sosnowskiego można także niszczyć mechanicznie w drugim roku wegetacji, gdy wyrastają pędy. Zabiegi te koniecznie należy wykonywać przed owocowaniem, a najkorzystniej tuż przed lub w trakcie kwitnienia. Najbardziej powszechną i skuteczną metodą jest jego wykaszanie. Na ogół, w ciągu jednego sezonu, potrzebnych jest co najmniej od 2 do 4 zabiegów wykaszania. Należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że im wyżej koszone są rośliny, tym większe jest prawdopodobieństwo odrastania nowych baldachów na niższych piętrach. Do tego zjawiska dochodzi masowo wówczas, gdy usuwane są tylko same baldachy. Ponadto koszenie sprawia, iż rośliny barszczu „stają się” wieloletnie. Pozbawione możliwości wydania pędów generatywnych, ciągle dążą do wydania kwiatostanu.
Całkowite wyeliminowanie roślin polega na ich „zmęczeniu”, czyli bardzo częstym koszeniu. W takiej sytuacji, w pewnym momencie można przejść na walkę chemiczną, którą w określonych przypadkach można wykorzystać jako jedyną i podstawową metodę. Do chemicznego zwalczania barszczu Sosnowskiego zalecany jest tylko jeden herbicyd Perzocyd 280 SL, zawierający w składzie glifosat. Preparat ten m.in. jest polecany do punktowego zwalczania barszczu. Zabieg opryskiwania należy wykonać cieczą użytkową o stężeniu 5% (5 l środka na 100 l wody). Pozostałe herbicydy, zawierające w swoim składzie glifosat, nie są zalecane do bezpośredniego zwalczania barszczu, natomiast można z nich skorzystać, jako że są to środki nieselektywne, służące do zwalczania zbędnej roślinności. W miejscach, na których doszło do rozsiania się nasion barszczu, walkę należy zaplanować na 3 do 4 lat (zgodnie z żywotnością nasion).
Zabiegi opryskiwania można wykonać w trzech terminach:
- wiosną do połowy maja, na siewki (do fazy rozety),
- wczesnym latem, od czerwca, w okresie wytwarzania pędów kwiatowych, do początku kwitnienia,
- późnym latem do jesieni, gdy rośliny osiągną fazę dobrze rozwiniętej rozety (wysokość roślin od 15 do 35 cm),
- późnym latem do jesieni, na osobniki wieloletnie, gdy rośliny zaczynają gromadzić substancje pokarmowe w korzeniach.
UWAGA: barszcz Sosnowskiego jest rośliną szkodliwą toksyczną i parzącą, osoby biorące udział przy likwidacji tej rośliny muszą być wyposażone w odpowiednie ubrania ochronne.