Oficjalny portal Urzędy Gminy w Żukowie

Gmina Żukowo

Menu główne


Narzędzia

Aktualności

Powiększ tekst Zmniejsz tekst ‹‹ powrót Drukuj
[logo w formacie JPG] - powiększ

Warsztaty kulinarne dla mieszkańców Szwajcarii Kaszubskiej

7 września 2018

Jak samodzielnie upiec chleb, zrobić ser, nalewkę, wędlinę? Jak przyrządzić tradycyjne danie kaszubskie?  Już we wrześniu w Kartuzach, Chmielnie, Łapalicach i Miszewku odbędą się wyjątkowe warsztaty. Choć może w nich wziąć udział każdy, organizatorzy szczególnie gorąco zapraszają właścicieli hoteli, pensjonatów i gospodarstw agroturystycznych.

Współczesny turysta, oprócz wrażeń estetycznych, krajoznawczych, poszukuje również tradycyjnych kulinariów. Chce smakować kaszubską tradycję, w sposób dosłowny, degustując nasze regionalne dania. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w warsztatach, które pozwolą osobom goszczącym turystów wzbogacić swoją ofertę o dodatkowe, kulinarne, atrakcje. Warto naszych gości poczęstować własnoręcznie zrobionym serem, wędliną czy uraczyć ich tradycyjnym, kaszubskim obiadem – przekonuje Wojciech Okroj, prezes Stowarzyszenia Turystyczne Kaszuby, organizatora warsztatów.

Harmonogram warsztatów:

  • Warsztaty wyrobu nalewek – 7 września 2018, gospodarstwo p. Dariusza Wolskiego, Łapalice, ul. Kartuska 14
  • Warsztaty wyrobu chleba i sera – 12-13 września 2018, Kaszubska Oaza Zdrowia „Wichrowe Wzgórze”, Chmielno, ul. Wichrowe Wzgórze 13
  • Warsztaty wędliniarskie – 18 września 2018,  Restauracja MULK, Miszewko, ul. Kaszubska 63
  • Warsztaty gotowania potraw kaszubskich – 24 – 25 września 2018, Restauracja Złota Jesień, Kartuzy, ul. Polna 17

Wszystkie zajęcia zaplanowano tak, żeby uczestnicy mogli po nich podjąć samodzielne próby wyrobu produktów i przyrządzania potraw. Warsztaty składają się z części teoretycznych i praktycznych. Osoby, które wezmą udział w zajęciach, będą mogły aktywnie uczestniczyć w pracach, pod okiem najlepszych specjalistów (Akademia Siedlisko pod Lipami, restauracje Mülk i Złota Jesień, przedsiębiorstwo p. Dariusza Wolskiego). Ponadto zostaną wyposażone w materiały informacyjne i szkoleniowe. Przewidziano również liczne degustacje.
Uczestnicy warsztatów samodzielnie przygotują (m.in.) własny ser czy wędlinę.
Zajęcia są bezpłatne. Może w nich wziąć udział każdy mieszkaniec Szwajcarii Kaszubskiej.

Zgłoszenia będą przyjmowane od 27 sierpnia! Szczegółowe informacje oraz terminy zgłoszeń na poszczególne warsztaty znajdują się w Regulamin warsztatów

Dodatkowe informacje – pod nr telefonu: 58 736 77 88 (poniedziałek – piątek, 7.30 – 15.30).

[więcej na: www.kaszubylgd.pl]

Pliki do pobrania:


Rejestr zmian podstrony
Informację wprowadził(a): Natalia Piotrzkowska (2018-09-07 10:51:43)
Informację zmodyfikował(a): Natalia Piotrzkowska (2018-09-07 10:53:53)
Liczba odwiedzin: 97
Eksportuj do PDF
Eksportuj do XML
Do góry



Dziennik Ustaw - przejście na stronę http://dziennikustaw.gov.pl/Monitor Polski - przejście na stronę http://www.monitorpolski.gov.pl/ePUAP - przejście na stronę https://epuap.gov.plUrząd Komunikacji Elektronicznej - przejście na stronę http://www.uke.gov.pl/Program 500+ - przejście na stronę http://www.gops.zukowo.plOSP Żukowo

Stopka

design by fast4net

Przejdź do: Facebook
Zamknij